En bog til inspiration

Tal & skriv! er en inspirationsbog til undervisningen i skriftlig kompetence på de gymnasiale uddannelser. Den henvender sig først og fremmest til dig og dine klassekammerater, men er også ment som et idékatalog til din lærer.

Hvem er bogen skrevet til?

Den, der ikke bøjer sig ærbødigt for sproget og sparker det opfindsomt i røven samtidig, er ganske enkelt ikke værd at snakke med.

– sagde forfatteren Klaus Rifbjerg, da han den 24/10 2001 modtog Modersmåls-prisen Note.

Bogen her er skrevet til dig, der gerne vil være mere værd at snakke med – også skriftligt. Det vil sige til dig, der gerne vil kunne skrive, så andre har lyst til at læse det, og kunne skrive i en form, der passer til dit formål.

Hvilken læser skriver du til? Under hvilke omstændigheder? Hvad vil du opnå? Hvad skal læseren bruge din tekst til? Svarene på disse spørgsmål skal styre dit valg af genre – og dermed dit valg af indhold, fokus, struktur og sprog.

En bog til fremtiden

I en gymnasial uddannelse træner du både de genrer, du skal bruge som aktiv borger i et demokratisk samfund, og de faglige genrer, du skal bruge på en videregående uddannelse eller i dit arbejdsliv. Derfor skal du udvikle din evne til:

  • at lytte til sproget – at opleve det og undersøge det, i hverdagen og når du læser.
  • at lære af andre tekster – dine egne, din gruppes, din lærers, journalisternes, forfatternes.
  • at tænke på læseren og formålet – at træffe det rigtige valg af genre, både når du taler, og når du skriver.
  • at skrive sammen med andre – at kunne modtage og give respons, at forbedre din tekst, at rette den til efter andres krav og behov, at respektere deadlines.
  • at skrive med stil – at vurdere i hvert enkelt tilfælde, i hvor høj grad du bør bøje dig ærbødigt og respektere rammerne eller kan sparke løs med din sproglige personlighed og opfindsomhed.
ISBN: 9788761626806. Copyright forfatterne og Systime A/S 2018